Komende week van 17 t/m 25 oktober vindt Dutch Design Week virtueel plaats. Océ heeft in zijn lange geschiedenis vele designprijzen gewonnen. In het Océ Museum kun je binnenkort de vele mijlpalen in de geschiedenis van Océ bekijken.
Wist u dat de eerste designprijs in 1957 werd gewonnen voor het Océ 596-transfersysteem dat het mogelijk maakte om te ‘kopiëren’ (of over te dragen) en afbeeldingen op papier of een offsetplaat te zetten.

Océ 596

Met het ‘Océ 596’ transferapparaat behaalde Océ (-van der Grinten) de eerste designprijs.
Deze werd gewonnen op de Elfde Triënnale van Milaan in 1957.

De Océ 596 diende voor het overbrengen van het beeld van een belichte ‘Océ transfer­film’ op een schrijfpapier, transparant papier of een offsetplaat. In 1957 was het kopiëren met de diazo technologie nog een twee stappen proces gebaseerd op de diazo technologie. Om het beeld van het origineel af te beelden op het gecoate Océ diazo ontvangstmateriaal werd als belichtingsapparaat de ‘Océ 14’ bij het transferapparaat aanbevolen.

Was slechts een kopie nodig dan werd op schrijfpapier gekopieerd. Waren er een beperkt beperkt aantal kopieën nodig dan werd op transparant papier gekopieerd, dat dan weer als origineel dient. Op een offsetplaat werd getransfereerd, wanneer een groot aantal kopieën nodig was.
Het apparaat was een toonbeeld van eenvoud. Het werd bediend door een hefboom die de motor ingeschakeld waarmee de perswalsen worden aangedreven en tegen elkaar gedrukt. De ontwikkelvloeistof was gewoon kraanwater. Alle vernuft zat in de chemische coating van het te gebruiken Océ diazo ontvangstmateriaal. Meer over dit diazo proces kunt u lezen in “Océ Lichtdrukmethoden” uit 1961.

Océ VarioPrint 6000 TITAN

Meer dan 100 internationale designprijzen later behaalde Océ met de ‘Océ VarioPrint 6000 TITAN’ de laatste designprijs onder het Océ label.
Deze werd gewonnen op de International Forum Design GmbH te Hannover in 2019.

De Océ VarioPrint 6000 TITAN is ontworpen voor de productie van hoogwaardige zwart-wit prints, op hoge snelheden van meer dan 325 images/minuut en met een bredere keuze aan typen printmedia en mediaformaten.

Door beide zijden van het papier tegelijk te bedrukken in één doorgang en zonder het vel om te draaien is deze printer hoogproductief en kan printvolumes tot wel 10 miljoen A4-formaat afdrukken per maand halen.
De Océ VarioPrint 6000 TITAN is bedieningsvriendelijk voor de operators door een optimale ergonomie en een configureerbare gebruikersinterface. Daarnaast levert de printer optimale milieuprestaties met een minimale ozon en afval belasting voor de omgeving.  Al deze eigenschappen leveren een gezonde werkomgeving voor de operators op.

VarioPRINT iX Series en Arizona 1300

De Océ Design afdeling in Venlo is binnen Canon Production Printing behouden en de eerste prijzen zijn al binnen. De VarioPRINT iX Series en de Arizona 1300 hebben in Japan de Good Design Award 2020 gewonnen.

Canon varioPRINT iX Series:

De varioPRINT iX-serie zorgt voor een revolutie in commercieel drukwerk. Het combineert een verbluffende beeldkwaliteit en een breed mediabereik met de hoge productiviteit en aantrekkelijke kosten van inkjet. Het ontwerp toont inkjettechnologie door de printkoppen en prints te tonen, en benadrukt de high-tech investeringsgoederen vormentaal van Canon Production Printing (CPP) met gekantelde oppervlakken en hoogwaardige materialen.

Canon Arizona 1300:

De onlangs omgedoopt Arizona 1300 is een uitstekende UV-flatbedprinter die Canons waarden van innovatie en bruikbaarheid naar de hoogwaardige grafische en industriële printmarkten brengt. Met UVgel- en LED-uithardingstechnologie kunt u direct printen zonder opwarmen en hoogwaardige prints maken met Canons helderste witte inkt ooit.

This post is also available in: Engels Duits