Opgenomen in het Canon-concern

In november 2009 deed het Japanse Canon een overnamebod op Océ. Het bod van ongeveer 730 miljoen euro, kreeg de goedkeuring van het bestuur en de commissarissen van Océ. Pas in december 2011 echter kon Canon een laatste minderheidsaandeelhouder overtuigen met een verhoogd bod, zodat in januari 2012 de resterende aandelen konden worden verworven. Op 14 februari 2012 werd de beursnotering van Océ geschrapt.

In de loop van de jaren daarna werd Océ ingevoegd in het wereldwijde concern Canon, Inc., wat leidde tot een grote afname van specifiek Océ-personeel.

Als werkmaatschappij van Canon bleef Océ zwaar investeren in onderzoek en ontwikkeling, financieel gesteund door het moederbedrijf. Het belangrijkste researchgebied was inkjet, dat gezien werd als de meestbelovende printtechniek voor de toekomst. Zo werd bijvoorbeeld in 2016 een researchproject gestart in samenwerking met drie onafhankelijke onderzoeksinstellingen in Nederland, waaronder twee universiteiten.

Océ bouwde voor alle toepassingen inkjetprinters, eerst voor breedformaat, later ook voor kleinformaat (“documenten”). Steeds meer werd ingezet op centrale en industriële omgevingen. Tevens richtte Océ zich op nieuwe markten, zoals de boekdruk- en verpakkingsindustrie.

Naast apparaten (hardware) werd ook veel R&D uitgevoerd op digitaal gebied, zoals document-, informatie- en datamanagement, en ondersteunende digitale infrastructuur (applicatiesoftware) voor genetwerkte printers.

De omzet en winstgevendheid bleven echter een probleem en in 2018 verving Canon de Nederlandse CEO door een Japanse, kondigde bezuinigingen aan en stelde het beleid bij, met meer nadruk op verkoop en reductie van aantal buitenlandse R&D sites.