1984 Printing

Intussen werd ook de wijze van document-maken onderzocht, o.m. met tekstverwerkings-programma’s, waardoor de Océ-onderzoekers in aanraking kwamen met digitale processen in plaats van de tot nu toe gebruikelijke analoge. Het zou het begin van een revolutie gaan betekenen: kopieerapparaten werden printers. Kopieerapparaten werden uitgerust met een laserscanmodule, die de analoge belichtingsinrichting verving. Bovendien was er veel nieuwe elektronica nodig om digitale tekstbestanden om te zetten in beelden: de controller.

Later zouden ook digitale kopieerapparaten worden ontwikkeld die een scanner en een printer bevatten. We schrijven dan 1996.

1995 Hoge snelheidsprinters

Een wens die Océ al langer koesterde was het betreden van de markt voor printers met zeer hoge snelheden en dus ook hoge volumes. Die kans kreeg het in het voorjaar van 1995 toen de divisie High Performance Printing van Siemens kon worden geacquireerd. Deze was in dit gebied gespecialiseerd en had o.a. printers die wel meer dan 1000 verschillende A4-tjes per minuut konden produceren, zoals bankafschriften of telefoonrekeningen. Het bleek een perfecte combinatie: deze divisie sloot naadloos aan op de bestaande activiteiten Van Océ en de integratie ervan binnen de Océ-organisatie verliep nagenoeg rimpelloos.
Technologisch,organisatorisch en financieel een aanwinst van de bovenste plank!

In diezelfde periode introduceerde Océ ook zijn eerste digitale printers/copiers voor zowel de kantoor- als de tekenkamermarkt. Het waren onbetwiste hoogtepunten in de historie van de onderneming, waarbij voor het eerst ook werd gepreludeerd op de komst van een nieuw technologisch hoogstandje: een full colour printer met een revolutionaire 7-kleurentechnologie, waaraan in de Océ-laboratoria al meer dan 10 jaar was gewerkt.

2002 De doorbraak van kleur

Al na de acquisitie, eind jaren ‘8o, van de plotter-divisie van het Franse Schlumberger kon Océ verder ervaring op gaan doen met het gebruik van kleur in documenten. Eerst met pen-plotters, later met thermische printers. Ook werd er met gekleurde toners in bepaalde kopieerapparaten gewerkt. Duidelijk was al snel dat het werken met analoge apparaten voor kleurkopieën omslachtig, traag, weinig betrouwbaar en vooral duur was.

De digitale techniek bood veel meer mogelijkheden. Printers konden deelbeelden in verschillende kleuren (meestal vier) na elkaar op één vel papier afdrukken, zodat een kleurenbeeld ontstond. Océ ging zijn eigen weg en ontwikkelde – voor kantooromgevingen – een uniek printproces dat toners van zeven kleuren gebruikte. Een eerste full-colour printer met dit proces werd in 2001 in de markt geïntroduceerd. In de concurrentie met andere kleurenprinters bleek dit concept echter op langere termijn niet voldoende succesvol.

Océ ging daarom over op producten die in samenwerking met Konica-Minolta, en later met Canon, waren ontwikkeld. Die werden voorzien van de superieure kleuren-controller ‘PRISMA sync’ van Océ.

2008 De definitieve doorbraak van kleur

In breedformaat was printen in kleur met de bekende technieken lastiger. Deze toepassing moest wachten op een geheel nieuwe techniek: inkjet.

Hoewel Océ al vroeg begon aan onderzoek naar inkjet processen, kwamen de eerste bruikbare apparaten van andere leveranciers, en bovendien werd eigen ontwikkeling door Océ gehinderd door octrooien van concurrenten.

Daarom betrad Océ vanaf 2002 de markt van breedformaat inkjet met geacquireerde producten, en producten van geacquireerde bedrijven, terwijl het zelf hard werkte aan een eigen techniek. In dat jaar werd een geacquireerd product op basis van waterige inkt geïntroduceerd. Het eerste echte Océ-product kwam, ook in 2002, uit een eigen bedrijf in Canada en gebruikte UV-curable inkt.
Een speciale toepassing van die techniek leverde vanaf 2014 een nieuwe markt op.
De UV-curable inkt hardt zo snel uit, dat er meerdere lagen op elkaar geprint kunnen worden, waardoor er een reliëf kon worden bereikt. Sinds 2014 biedt Océ prints met reliëf aan, zoals landkaarten en schilderij-reproducties waarin de verfstreken voelbaar zijn.

In 2008 kwam de eerste in Europa ontwikkelde breedformaat kleurenprinter op de markt. Deze gebruikte een nieuw ontwikkelde Océ CrystalPoint inkt, die in vaste vorm kon worden bewaard, op vrijwel alle ondergronden hechtte en gebruikt kon worden voor prints die weer en wind moesten trotseren.
Deze ontwikkeling culmineerde in 2017 in de Océ Colorado breedformaatprinter die een nieuwe UV-curable gel-inkt gebruikt.

Bij kantoortoepassingen kwam het eerste inkjet-nieuws van Océ’s divisie voor hogesnelheidsprinters, waar in 2010 de ColorStream-lijn werd voorgesteld aan de wereld.
In 2015 zag de i300-serie, ontwikkeld in het researchcentrum in Nederland, het commerciële licht. Deze inkjetprinter met de iQuariustechnologie op basis van waterige inkt verwerkt losse vellen papier op hoge snelheid.

Tegenwoordig kunnen door Océ ontwikkelde varioPRINT iX-series printers op praktisch alle materialen, ook verpakkingsmaterialen, printen.
Papier is maar een van de vele mogelijke ontvangstmaterialen.