1984 Printing

Intussen werd ook de wijze van document-maken onderzocht, o.m. met tekstverwerkings-programma’s, waardoor de Océ-onderzoekers in aanraking kwamen met digitale processen in plaats van de tot nu toe gebruikelijke analoge. Het zou het begin van een revolutie gaan betekenen: kopieerapparaten werden printers. Kopieerapparaten werden uitgerust met een laserscanmodule, die de analoge belichtingsinrichting verving. Bovendien was er veel nieuwe elektronica nodig om digitale tekstbestanden om te zetten in beelden: de controller.

Later zouden ook digitale kopieerapparaten worden ontwikkeld die een scanner en een printer bevatten. We schrijven dan 1996.

1995 Hoge snelheidsprinters

Een wens die Océ al langer koesterde was het betreden van de markt voor printers met zeer hoge snelheden en dus ook hoge volumes. Die kans kreeg het in het voorjaar van 1995 toen de divisie High Performance Printing van Siemens kon worden geacquireerd. Deze was in dit gebied gespecialiseerd en had o.a. printers die wel meer dan 1000 verschillende A4-tjes per minuut konden produceren, zoals bankafschriften of telefoonrekeningen. Het bleek een perfecte combinatie: deze divisie sloot naadloos aan op de bestaande activiteiten Van Océ en de integratie ervan binnen de Océ-organisatie verliep nagenoeg rimpelloos.
Technologisch,organisatorisch en financieel een aanwinst van de bovenste plank!

In diezelfde periode introduceerde Océ ook zijn eerste digitale printers/copiers voor zowel de kantoor- als de tekenkamermarkt. Het waren onbetwiste hoogtepunten in de historie van de onderneming, waarbij voor het eerst ook werd gepreludeerd op de komst van een nieuw technologisch hoogstandje: een full colour printer met een revolutionaire 7-kleurentechnologie, waaraan in de Océ-laboratoria al meer dan 10 jaar was gewerkt.

2002 De definitieve doorbraak van kleur

Al na de acquisitie, eind jaren ‘8o, van de plotter-divisie van het Franse Schlumberger kon Océ verder ervaring op gaan doen met het gebruik van kleur in documenten. Eerst met pen-plotters, later met thermische printers. Ook werd er met gekleurde toners in bepaalde kopieerapparaten gewerkt. Duidelijk was al snel dat het werken met analoge apparaten voor kleurkopieën omslachtig, traag, weinig betrouwbaar en vooral duur was. Daarom was Océ al begonnen met de ontwikkeling van een digitaal kleuren-printsysteem, met een totaal afwijkende technologische opbouw dan elders gebruikelijk was. Intussen werd verder ervaring opgedaan in deze markt, ook op het gebied van grootformaat, met producten van derden. Tevens werden de verdere naspeuringen op het gebied van bijv. full-colour inkjetprinter met volle kracht voortgezet. De eigen 7-kleuren full-colour printer werd in 2001 in de markt geïntroduceerd. Deze printer werd later opgevolgd door producten die in samenwerking met Konica-Minolta, en later met Canon, waren ontwikkeld. Die waren voorzien van de superieure kleuren-controller ‘PRISMA sync’ van Océ.