Episode #3: Louis en de naam O.C.

In de vroege twintigste eeuw is blauwdruk niet de enige kopieertechniek. Een alternatieve techniek is bekend als diazo. Net als blauwdruk is diazo een lichtgevoelig proces, op basis van een diazo-laag die is aangebracht op het kopiepapier. Maar waar blauwdruk witte lijnen op blauw papier produceert, maakt diazo donkere lijnen op wit papier, wat de leesbaarheid van de kopieën ten goede komt.

Het diazoproces eeft echter een groot nadeel. Het gebruikt ammonia, een aggressieve vloeistof met giftige dampen.

Dit stelt een uitdaging op chemisch gebied, die de ondernemende Van der Grinten’s niet kunnen weerstaan. In 1926 vindt Louis van der Grinten, kleinzoon van Lodewijk, een diazoproces uit dat geen ammonia nodig heeft. Hij noteert het proces in zijn laboratoriumjournaal met de letters “O.C.”, een afkorting voor “Ohne Componente”, Duits voor “zonder (ammonia) component”.

In 1928 wordt het nieuwe merk “Océ” diazopapier geïntroduceerd. Het wordt een wereldwijd succes.. Jaren later, in 1970, wordt de naam “Océ” toegevoegd aan de bedrijfsnaam.

Naast de productie van diazopapier begint het bedrijf Van der Grinten met het ontwikkelen en bouwen van diazo-kopieermachines. Het opzetten van een verkoop- en serviceorganisatie is een immense opgave. Om kaptaal te verkrijgen voor een snelle groei wordt het bedrijf omgezet in een N.V. en wordt genoteerd aan de Beurs van Amsterdam.

1928 1992
Productie van diazopapier