Episode #1: Lodewijk, Lieske en Boter

In 1877 bloeit West-Europa. Het is de tijd van uitvindingen, mobiliteit en industrialisatie. Elke dag verschijnen er nieuwe produkten, zoals … margarine. Maar margarine, die van plantaardige producten gemaakt is, heeft een onaantrekkelijke, groenige kleur.

Eigenlijk is dat ook het geval met winterboter. In de zomer is de boter geel dankzij het gras dat de koeien buiten eten. Maar in de winter, wanneer de koeien op stal staan, is de boter bleekwit.

Lodewijk van de Grinten is een ondernemende apotheker in Venlo. Met uit Zuid-Amerika geïmporteerde annattozaden ontwikkelt hij een eetbare kleurstof die margarine en winterboter de aantrekkelijke gele kleur van zomerboter geeft. Een schot in de roos!

Lodewijk is van plan om zijn ontdekking aan een producent te verkopen.Maar zijn vrouw Lieske heeft zakeninstinct. Zij stelt hem voor om het recept geheim te houden en de kleurstof zelf te gaan maken.En dat doet hij! Het is een briljante zakelijke zet die tientallen jaren voor een stabiele stroom van inkomen zal zorgen.

Lodewijk begint in 1877 met de produktie. De business groeit en de familie vaart er wel bij.

1877 1970
Productie van boterkleursel