Controllers

Een printer bevat een besturingssysteem dat printjobs ontvangt, bewerkt en signalen naar het afdruksysteem stuurt om de digitale data daadwerkelijk om te zetten in papier met opdruk.

Dit besturingssysteem wordt algemeen “controller” genoemd. De controller heeft een bedieningsgedeelte, dat gebruikers in staat stelt om hun kopieer- of printopdracht te definiëren, aan te passen en te starten.

Aanvankelijk waren controllers alleen bedoeld om kopieerapparaten te besturen, maar met de komst van netwerken en digitale printopdrachten werd de controller uitgebreid met een ontvangstgedeelte voor zulke opdrachten.

De verschillende productlijnen van Océ-apparaten (kantoor, breedformaat en hogesnelheid) hadden ook verschillende, voor hun specifieke toepassing ontwikkelde, controllers.

Kantoorprinters

Al in de jaren 1980 ontwikkelde Océ een digitale printer voor het afdrukken van gegevensbestanden die gegenereerd werden door grote mainframecomputers zoals van IBM. Deze controllers konden niet veel meer dan letters vormen en op de goede plaats zetten. Een in die tijd geavanceerde functie was het opbouwen van formulieren, waarin gegevens gepresenteerd werden op papier.

1994 Hurricane en 1996 DAC

De eerste printers van Océ voor kantooromgevingen hadden een controller genaamd Hurricane waarmee een printer jobs van het netwerk kon ontvangen en besturen.

Om een digitale kopieermachine ook printopdrachten vanaf het netwerk te kunnen laten printen werd er een Digital Access Controller (DAC) aan toegevoegd.

2005 PRISMAsync

Ook softwaresystemen verouderen en er ontstond behoefte aan een nieuwe controllerlijn geschikt voor printers en multifunctionele apparaten. Deze lijn zou later resulteren in de PRISMAsync controller, die tot op heden tal van Canon/Océ kantoor- en productieprinters bestuurt.

Breedformaatprinters

De ontwikkeling van controllers voor breedformaatprinters begon in 1996 en resulteerde in de WARP controller. Vóór die tijd waren er al besturingen ontwikkeld om complexe printopdrachten af te handelen.

2015 Powersync

De Powersync is een doorontwikkeling van de WARP controller en werd in 2015 geïntroduceerd voor Océ’s eerste generatie breedformaat-inkjetprinters Colorwave.

Hogesnelheidsprinters

De hogesnelheidsprinters die ontwikkeld en gemaakt werden door de Océ-divisie in Poing hadden een voor hun specifieke toepassing ontwikkelde controller.

1997  SRA

De van oorsprong door Siemens-Nixdorf ontwikkelde SRA controller werd doorontwikkeld en geïntegreerd in de Océ-infrastructuur en zit nog steeds in de hogesnelheidsprinters.