Bedieningseenheden

Océ heeft zich al vroeg geprofileerd met bedieningseenheden die het de gebruiker het maken van instellingen zo gemakkelijk mogelijk maken. Standaard zijn die instellingen die in de meeste gevallen gebruikt worden al voorgeprogrammeerd.

Instellingen die bij normaal gebruik weinig worden gemaakt zijn wel beschikbaar, maar staan niet vooraan. Op die manier kunnen de meeste kopieer- of afdrukjobs zonder instellen worden uitgevoerd. Die filosofie hierachter wordt samengevat in de term “groene knop”.

1979 Groene knop

Op het bedieningspaneel bevindt zich de groene startknop op een prominente plaats.

Het bedienen van andere toetsen is in de meeste  gevallen niet nodig.

Andere instellingen hadden aanvankelijk een eigen toets. Later, met de toename van instelbare functies, werden de toetsen multi-functioneel, waarbij hun betekenis werd aangegeven door een beeldscherm waar toetsen omheen geplaatst waren. De grafische vormgeving daarvan werd genormeerd onder de naam Vanilla. Dit concept hield stand tot 2006.

Toen in modernere machines steeds meer instellingen via beeldschermen werden aangeboden, moest ook de groene knop zijn positie als fysieke toets opgeven.

2005 Ocean

Er werd een nieuw bedieningsconcept OCEAN ontwikkeld, waarin de volledige bediening van een kopieer- of printopdracht wordt uitgevoerd met behulp van een aanraakgevoelig beeldscherm. Het concept is breder dan alleen een apparaatbediening. Er zijn ook versies voor het bedienen van softwareproducten zoals de PRISMA- en Reprodesksystemen.

OCEAN is ontworpen als een duidelijke, herkenbare ‘corporate identity’ voor Océ userinterface design. Het leidt de gebruiker logisch door geavanceerde en complexe werkprocessen. Gebaseerd op een consistente ‘look & feel’ en systeemgedrag voor een breed scala aan producten en toepassingen. Door een uniforme, gestandaardiseerde weergave van de document workflow te definiëren, verkort het de leercurve, ondersteunt het de productiviteit en brengt het de werking van sterk verschillende systemen dichter bij elkaar.

OCEAN werd uitgerold over alle Océproducten, printers en softwaresystemen en is heden ten dage nog steeds de standaard-user interface van Canon CPP. Omdat het gezichtsbepalend is voor Océ-producten is er internationale modelbescherming voor het ontwerp verkregen.